Διάλεξη – Περιήγηση στην Ινδία από τον Βασίλη Τσεμάνη ’57

Την Δευτέρα 12 Μαίου 2008, είχαμε την χαρά να παρευρεθούμε στη Λέσχη του ΣΑΚΑ σε μια διάλεξη-συζήτηση για την IΝΔΙΑ του Βασίλη Τσεμάνη ΄57 με την ευκαιρία του πρόσφατου ταξιδιού του με την σύζυγό του στον μακρινό αυτό τόπο. Τιμητική ήταν η παρουσία του πρέσβη των Ινδιών και των πολλών φίλων οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ταξιδιωτική περιήγηση.


Παρακάτω παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από την παρουσίαση:

"Είναι συναρπαστική η ιστορία της Ινδικής υπό-ηπείρου και η παλαιότερη, αλλά και η πρόσφατη. Για την σημερινή Δύση άρχισε με την επίσκεψη του Vasco De Gama και των Πορτογάλων και μετά ακολούθησαν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι, οι Δανοί, για να μείνουν τελικά μόνιμα οι Άγγλοι. Χρειάζεται κανείς να διαβάσει και να ξαναδιαβάσει την ιστορία της, παλιά και νέα, ξεκινώντας από τον Ηρόδοτο και τον Μ.αλέξανδρο, μελετώντας πιο πολύ την εποχή που οι Μουσουλμάνοι Munghals διοικούσαν τις Ινδίες για αρκετούς αιώνες, πριν οι Άγγλοι εγκατασταθούν στην αρχή εμπορικά και αργότερα με στρατιωτική βία στα μέρη αυτά. Ημερομηνίες σοβαρές 13ος – 16ος αιώνας, Munghals και Μαχαραγιάδες, 18ος-19ος αιώνας Άγγλοι, με μικρή εξαίρεση τους Πορτογάλους στην Goa και τους Γάλλους κοντά στο σημερινό Chennais (παλιό Madras). Επίσης να μην ξεχάσει κανείς ποτέ τον σοβαρό ξεσηκωμό των Ινδών στην επανάστασή τους του 1857, που το Νέο Δελχί πνίγηκε στο αίμα, αλλά και τις ημερομηνίες για την πολιτική παρουσία του Γκάντι στις Ινδίες μετά το 1917-18 και την επιστροφή του από τη Νότια Αφρική. Τέλος να θυμόσαστε την ημέρα της ανεξαρτησίας τους, τον Μάιο του 1947 και τον βίαιο διαχωρισμό τους με το Δυτικό και Ανατολικό Πακιστάν (που είναι σήμερα το Bangladesh)."

……
"Πριν συνεχίσω, μια συμβουλή. Εάν ενδιαφέρεστε για την Ινδία, τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων (γκουρού, φακίριδες, τίγρεις, ναοί και παλάτια..) να ξεκινήσετε από την απλή γεωγραφία μελετώντας ένα καλό χάρτη. Έτσι θα συνειδητοποιήσετε τις μελλοντικές δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες αυτής της τεράστιάς χώρας (2.500.000 τετραγωνικά χλμ) από τα Ιμαλάια στον Ινδικό Ωκεανό. Μόνο όταν οι λέξεις Assam, Sikkim, Himachal Pradesh, Western Ghal, Ganga, Varanasi, Tamil Nadu κα, σας λένε κάτι, τότε αξίζει να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στις μεγάλες Ινδίες."

Η παρουσίαση ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό το οποίο μας μετέφερε και ζωντανά τις εικόνες της Ινδίας.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρουμε την συμμετοχή στη συζήτηση του Πάκη Βαφειαδάκη ΄70, σχετικά με την λέξη "Μαχαραγιάς", η οποία όπως μας πληροφόρησε είναι ελληνική:

Ο Μαχαραγιάς ή Μαχαρατζάς αποτελεί Ηγεμονικό τίτλο που σημαίνει «Μέγας Βασιλεύς». Προέρχεται από την «μαχά» (= Μέγας) και «ραντζά» – ρήγας (= Ηγεμών, Βασιλεύς, κυρίαρχος μη εξαρτώμενος από άλλον ).Η σύζυγος του Μαχαραγιά ονομάζεται Μαχαρανή.

© ΣΑΚΑ | Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού   Disclaimer | Δικαιώματα Πρόσβασης Designed & Developed by Converge