Ομιλία – συζήτηση “Μακεδονία 2009”

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ……2009

O Βασίλης Τσεμάνης ΄57, στις 24 Νοεμβρίου 2008, μια Δευτέρα βράδυ, στη Λέσχη του ΣΑΚΑ….ξαναχτύπησε! 

Αυτή τη φορά την ομιλία του «Μακεδονία 2009», ακολούθησε ευρεία συζήτηση και ανάλυση του θέματος από καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες και συγγραφείς, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Μακεδονική γη. ΄Ηταν παρόντες, εκτός από δεκάδες φίλους του ομιλητή, σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, πρέσβεις, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, η ηγεσία του Κολλεγίου Αθηνών και του ΣΑΚΑ, συμμαθητές του και άλλοι πολλοί – αυτό που λέμε full house-. Μας είπε ο Βασίλης: Θα μιλώ….κάθε χρόνο για την Μακεδονία μέχρι να βρεθεί μια τελική πολιτική λύση για την υπόθεση αυτή των Σκοπίων. Με προβλέψεις και τεκμηριωμένη γνώμη. Με άποψη στρατηγική για την περιοχή. Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια. Μελετώντας το καθετί. Με σεβασμό στους χιλιάδες πατριώτες που έδωσαν στα ιερά χώματα της Ελληνικής Μακεδονίας την ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και ικανοί να προστατέψουμε την ιστορία μας και τους Αλέξανδρούς μας. Αν εμείς που γεννηθήκαμε εκεί δεν το κάνουμε ποιος θα το κάνει;

Kαι συνέχισε: H ιστορία δεν παίζει. Μπορεί να γράφεται από τους προσωρινούς νικητές, αλλά και ο Τίτο και ο Στάλιν, για να μην αναφέρω Γερμανούς και Ιταλούς δικτάτορες-χρονιάρες μέρες-μάθανε ότι η αλήθεια τελικά πάντα ανεβαίνει στην επιφάνεια. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε όχι τυχαία. Το ίδιο και η Σοβιετική Ένωση. Ούτε τυχαία χώρισε δυστυχώς η Κύπρος στα δύο. Ούτε τυχαία τα Σκόπια θα χωρισθούν κάποτε στα Αλβανο-Σλαβο-Μακεδονικά τους δύο.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος, ο Μίλτος Χατζόπουλος, ’62, ιστορικός ερευνητής της Αρχαίας και όχι μόνο Μακεδονίας που διευθύνει το τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο γνωστός καθηγητής της νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης ’62, με τίτλους που θέλουν σελίδες για ν’ αναφερθούν, μας ενημέρωσε για την σημερινή Fyrom. Ποιοι είναι, τι διεκδικούν και γιατί. Πόσο θίγουν ιστορικά τους Έλληνες Μακεδόνες και άλλο τόσο ή περισσότερο τα Σλαβο-ξαδέλφια τους τους Βούλγαρους.

Πιο μετά ο διαπρεπής πολιτικός μηχανικός Γιάννης Νταλίπης εγγονός Μακεδονομάχου που σκοτώθηκε στα Κορέστεια της Καστοριάς το 1906, για να κάνουμε εμείς σκι στο Βίτσι και το Πισοδέρι της Φλώρινας το 2008, μας πήγε πιο πίσω στις εποχές που προηγήθηκαν του Μακεδονικού αγώνα αλλά και μετά.

Στο τέλος προσκλήθηκε από τον Βασίλη Τσεμάνη να καταθέσει τις απόψεις του με στοιχειώδη πρόβλεψη για το 2009 και ο Ευάγγελος Κωφός. Από τους πιο γνωστούς ειδικούς ιστορικούς πάνω στο Μακεδονικό, με συμπληρωμένα 50 και πλέον χρόνια αγώνων και έντυπης προσπάθειας να διασώσει τον Βορρά μας από τον οποίο και κατάγεται. 

Η συζήτηση συνεχίσθηκε για ώρες μετά. Οι συμμετέχοντες ήπιαν μπύρες-Scopco και Lasco-τις λένε, που προσέφερε ο Βασίλης Τσεμάνης και έφερε από το Μοναστήρι όπως και κόκκινο κρασί από το Αμύνταιο και την Καστοριά. Αργά το ίδιο βράδυ το μήνυμα είχε φθάσει σε όλους μας. Κανείς μα κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά την Ελληνική μας Μακεδονία.

 

 

© ΣΑΚΑ | Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού   Disclaimer | Δικαιώματα Πρόσβασης Designed & Developed by Converge